Legionela

 

Legionela

ŠTO JE LEGIONELA?

Legionella je gram-negativna, aerobna bacteria. Više od 40 različitih vrsta s preko 60 serogrupa su idetinficirana. Bolest prouzrokovana bakterijom Legionelle je povezana s Legionella pneumophila serogroupa 1. Infekcija je prouzrokovana inhalacijom Legionelle kontaminirane u vodi (kapljicama) ili kontaminiranim izvorima vode te tako bakterija ulazi u pluća umjesto u probavni sistem.

Postoje dva oblika oboljenja:
a) Legionnarska bolest: ako infekcija nije tretirana smrtnost je čak do 80 %., dok kod tretiranja oboljenja smrtnost je do 20 %
b) Pontiak groznica: infekcija slična gripi te ne zahtjeva hospitalizaciju

Bakterija Legionelle nije kompletno uklonjenja iz pitke vode (jer voda nije sterilizirana) tijekom tretmana vode.Pri temperaturi vode ispod 20 °C bakterija moze prezivjeti ali ne se i razmnožavati.

 
CWG katalog - Sustavi za obradu otpadnih voda
 

Gdje se pronalazi?

Optimalni uvijeti razvoja legionelle su:

Temperatura vode između 20 i 50 °C te a pH vrijednost između 5.0 i 8.5. Optimalni razvoj je u vodi temperature između 35 °C i 45 °C.Biofilm u vodovodnom sistemu.

Legionella živi i reproducira se u protozi npr. amebi. Drugi organizmi koji žive u biofilmu osiguravaju važne mutrijante za razvoj Legionelle.

Prisutnost nutrijenata kao sto je Kalcij, Magnezij (vodeni kamenac), željezo, cink (korozivni proizvodi) i organske substance.

 
CWG katalog - Sustavi za obradu otpadnih voda
 

Tko je izložen zarazi?

Tko je izložen zarazi?

Oboljenju od legionelle su svi izloženi dok u rizičnu skupinu spadaju:

  • putnici
  • sportasi
  • ljudi pod stresom
  • starije osobe
  • osobe koje konzmiraju cigarete i alkohol
  • osobe s dišnim poteskočama (bronhitis, asmatičari..)
  • osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ( HIV, tumor, kronične bolesti..)
 
CWG katalog - Sustavi za obradu otpadnih voda
 

Kako se zaštititi?

Prevencija je pola zdravlja.... Zaštititi sebe i druge možemo samo uz kvalitetno i ozbiljno pristupanje problemu te time spriječiti veliku zarazu. S planiranjem, provođenjem, kontrolom rada i servisiranja sistema pitke vode osobito u kompleksima s većim brojem korisnika ( hoteli, moteli, apartmani, bolnice...) mozemo smanjiti mogučnost pojavljivanja Legionelle.

Instaliranjem sistema za obradu i tretman vode u svojim objektima kao što su : sprječavanje taloženja vodenog kamenca i sprečavanjem korozije smanjujete pojavu problematike do 99 %.

Iz asortimana CWG Grupe mozemo Vam ponuditi siroku lepezu uređaja i opreme za tretman vode:

1. Zaštita od ulaska čestica:
Filtracija vode je početna i vrlo vazna stepenica pri čuvanju zdravlja te smanjenju troskova održavanja postoječih uređaja i instalacija.Instalacija filtera je bitna od sprečavanja ulaska čestica pijeska,hrđe i raznih materijala u Vas sistem kako bi se spriječila povoljna podloga za razvoj Legionelle

2. Vodeni kamenac:
Spriječavanje pojavljivanja talozenja kamenca na Vasim cijevovodima, grijačima i uređajima jer je kamenac jedan od največih "skrovista" bakterija te sluzi kako rasadnik virusa jer Legionella treba Kalcija i Magnezij kao nutrijente za svoj razvoj i razmnozavanje.Instaliranjem uređaja za omeksavanje vode ili sprečavanje talozenja kamenca smanjujete rapidno rizik od pojave i razvoja bakterija.

3. Zaštita od korozije:
Pojava korozije u vodi moze poremetiti kvalitetu zdravstveno ispravne vode. Razvojem korozije na cijevovodu omogučava boljem razvoju biofilma u cijevima te time osigurava utočiste kolonijama Legionelle nesmetan razvoj i reprodukcijua. Spriječit razvoj korozije mozete doziranjem antikorozivnih sredstava te ujedno smanjujete mogučnost razvoja oboljenja od bakterije Legionelle.

 
CWG katalog - Sustavi za obradu otpadnih voda