SUMPORVODIK H2S

Sumporovodik (H2S) je plinasti spoj sumpora i vodika koji se može pojaviti u vodi. Njegova prisutnost može biti rezultat prirodnih procesa, ali i antropogenih aktivnosti kao što su industrijska obrada i zagađenje.

Sumporovodik ima karakterističan miris truleži jaja i ima toksične osobine.

Kako dolazi do sumporovodika u vodi:

Sumporovodik može se pojaviti u vodi iz različitih izvora:

– Anaerobna razgradnja organske materije: U prirodnim okruženjima poput močvara, mulja i sedimenta, anaerobne bakterije mogu razgraditi organsku tvar i osloboditi sumporovodik kao nusproizvod.

– Industrijski procesi: Određeni industrijski procesi kao što su prerada nafte, proizvodnja papira, prehrambena industrija itd. mogu oslobađati sumporovodik kao nusproizvod.

– Bakterijska aktivnost u vodovodnim sustavima: Bakterijska aktivnost u vodovodnim cjevovodima i sustavima za obradu otpadnih voda također može proizvesti sumporovodik.

Manifestacija sumporovodika u vodi:

Sumporovodik se manifestira kroz karakterističan miris truleži jaja. Ako primijetite ovaj miris u vodi, to može ukazivati na prisutnost sumporovodika.

Problemi uzrokovani sumporovodikom u vodi:

Sumporovodik može uzrokovati niz problema za okoliš i zdravlje,

 1. Loš okus i miris:
  Karakterističan miris truleži jaja može biti neugodan i nepoželjan u vodi za piće, a također može negativno utjecati na iskustvo kupanja ili rekreaciju u vodama.
 1. Toksičnost:
  Sumporovodik je toksičan i visoke koncentracije mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Izlaganje visokim koncentracijama sumporovodika može uzrokovati glavobolje, mučninu, vrtoglavicu, iritaciju očiju i dišnih puteva, pa čak i ozbiljnije simptome poput gubitka svijesti i respiratornog zatajenja.
 1. Korozija:
  Sumporovodik može doprinijeti koroziji metalnih površina u vodovodnim sustavima, cjevovodima i opremi, što može dovesti do oštećenja i curenja.

Da bi se riješio problem sumporovodika u vodi, važno je utvrditi izvor i koncentraciju te poduzeti odgovarajuće mjere.

Ovisno o koncentraciji, mogu se primijeniti različite tehnike pročišćavanja vode, uključujući aeraciju, kemijsku obradu i pročišćavanje aktivnim ugljenom.

Smanjenje emisija sumporovodika iz industrijskih procesa i pažljivo upravljanje otpadnim vodama također su ključni za smanjenje problema povezanih s ovim toksičnim plinom u vodi.

Za više informacija ili direktnu ponudu slobodno nas kontaktirajte:
Kontakt forma
ili na mail: info@cwg.hr

Sumporovodik (H2S) je plinasti spoj koji može uzrokovati ozbiljne probleme za zdravlje ljudi ako se nalazi u visokim koncentracijama u vodi ili zraku. Izloženost sumporovodiku može imati različite negativne učinke na zdravlje:

 1. Respiratorni simptomi: Udisanje sumporovodika može izazvati iritaciju dišnih puteva. Osobe koje su izložene visokim koncentracijama sumporovodika mogu osjetiti simptome poput kašlja, otežanog disanja, iritacije nosa i grla te kratkog daha.
 1. Očne iritacije: Kontakt sumporovodika s očima može izazvati iritaciju, crvenilo, peckanje i suzenje. Osobe s osjetljivim očima mogu osjetiti povećanu nelagodu.
 1. Glavobolje i vrtoglavice: Udisanje sumporovodika može uzrokovati glavobolje, vrtoglavice i osjećaj mučnine. Prolazna omaglica i dezorijentacija također su mogući simptomi.
 1. Mučnina i povraćanje: Visoke koncentracije sumporovodika mogu izazvati mučninu, povraćanje i općenito loše osjećanje.
 1. Gubitak svijesti i smrtonosni ishod: U ekstremnim slučajevima, izloženost vrlo visokim koncentracijama sumporovodika može dovesti do gubitka svijesti i čak smrtonosnog ishoda. Sumporovodik može djelovati kao respiratorni paralizator pri većim koncentracijama.

Važno je napomenuti da su ozbiljnost simptoma i učinaka izloženosti sumporovodiku ovisni o koncentraciji plina, trajanju izloženosti te osjetljivosti pojedinca. U slučaju iznenadne pojave mirisa truleži jaja ili drugih sumnjivih mirisa u vodi ili zraku, preporučuje se hitno djelovanje kako bi se izbjegla daljnja izloženost. Prolongirana izloženost sumporovodiku može uzrokovati kronične zdravstvene probleme, pa je važno osigurati sigurne uvjete rada i života u okolišima gdje postoji rizik od prisutnosti ovog toksičnog plina.

Za više informacija ili direktnu ponudu slobodno nas kontaktirajte:
Kontakt forma
ili na mail: info@cwg.hr