Domaćinstva

 
Domaćinstva

Problemi s tvrdom vodom (kamencem)

Vodu opisujemo kao tvrda ako sadrži puno otopljenih soli, posebno kalcija i magnezija. Tvrda voda utječe na naše zdravlje, a i štetna jer uzrokuje stvaranje naslaga kamenca na cijevima i sistemima za grijanje, i u odnosu na meku vodu smanjuje efekt pranja sapuna i sredstava za pranje.

Voda je dobro otapalo i lagano otapa nečistoće.

Moć otapanja vode se poveća kada veže ugljični dioksid iz zraka i nastane slaba ugljična kiselina.Prolaskom vode kroz zemlju i stijene, voda otapa male količine minerala.

Kalcij i magnezij otopljeni u vodi su najuobičajeniji minerali koji čine vodu tvrdom. Stupanj tvrdoće raste porastom sadržaja kalcija i magnezija.

Što se može učiniti?

Postoji tradicionalno i najkvalitetnije rjesenje za sprečavanje problema sa tvrdom vodom tj. kamencem - OMEKŠIVAČ ili VIAQUA SOFT NOR.

Zadnjih godina postaju popularne i druge metode, najinteresantnije je elektromagnetno kondicioniranje ili tzv. magneti.Takvi uređaji su se pokazali dobrim ali samo kada su postavljeni tik uz potrošača (npr. slavinu) jer se kamenac u vodi restrukturira ponovno već samo nakon nekoliko metara u cijevi te ponovno imate iste probleme sa kamencem.

Stoga kako bih osigurali Vaše cijelo kućanstvo potrebno Vam je nekoliko takvih uređaja što u konačnici Vas košta nekoliko puta skuplje od instalacije ionskog omekšivača.

Omekšivač radi na principu ionske izmjene, kalcij i magnezij se zamjenjuju natrijem. Omekšivači u samom startu nešto skuplji ali imaju sposobnost uklanjanja i malih količina drugih kationa kao što je bakar, željezo ili cink te sa samo jednim uređajem riješili problem kamenca za cijelo kućanstvo (slavine, kupaonice, kuhinje, grijalice za vodu, perilice rublja, perilice za posuđe, caffe aparata, hidromasažne kade...).

Mnogobrojnim istraživanjima i analizama dokazano je da problemi s kamencem uvelike povisuju troškove te stvaraju neugodne posljedice na kućanske aparate i bijelu tehniku. Svaki 1mm depozita kamenca na Vašim cijevovodima, grijačima (bojlera, perilice rublja ili posuđa... ) povisuju potrošnju energenata čak do 15 % ! ! !

Tretirana i omekšana voda smanjuje potrošnju sredstava za pranje, omekšivača za rublje, raznih deterdženata za uklanjanje kamenca, spriječava razmnožavanje bakterija....... itd.


Osnovni razlozi zašto trebate tretirati svoju vodu:

  1. Ušteda na troškovima ( održavanja, energenata..)
  2. Ušteda na sredstvima za pranje
  3. Ušteda vremena ( koje morate potrošiti za čisćenje i ribanje..)
  4. Zaštita zdravlja Vaše obitelji ( sprječavanje pojave bakterija i virusa)
 
CWG katalog komponenti 2016.